Page 14 - UIT IN TIEL
P. 14
14 UIT IN TIEL
BIJZONDER LEKKER
een knus lunchcafé in de binnenstad van tiel
De geur van koffie dringt je neus binnen zodra je een stap
over de drempel van Brownies&downieS in Tiel zet.
Het geluid van de melkopschuimer wordt overstemd door
het zachte geroezemoes van de gasten aan de tafeltjes.
Er heerst al vroeg een gezellige bedrijvigheid.
Vol liefde en passie wordt deze zaak
gerund door Fred en Frency van
Dijk. Met allebei een achter grond in
de zorg, weten zij als geen ander hoe
ze jongeren met een verstandelijke
beperking volwaardig deel kunnen
laten nemen aan de maatschappij.
‘Fred, mijn ogen zijn weer goed- Je vindt Brownies&downieS Tiel aan de
gekeurd door de dokter. Ik mag weer Hoogeindsestraat 6. Een knus lunchcafé met een
overal naar kijken’, vertelt een fijn terras in de binnenstad van Tiel. Een plek om te
vrolijke jongen achter de kassa. onthaasten en te genieten van de gezelligheid, de
Zijn naam is Robbin en hij heeft sfeer en al het lekkers wat ze te bieden hebben.
het syndroom van Down. Hij komt Naast de lekkere broodjes kan je ook terecht voor
helemaal tot zijn recht als gastheer. huisgemaakte taartjes, Eten Wat De Pot Schaft –elke
Binnen enkele seconden weet hij bij laatste vrijdag van de maand–, uitgebreide high tea
iedere gast een lach op het gezicht te of een gezellige borrel.
toveren. Ondertussen is hij bezig om
een cappuccino te maken. Hierbij
wordt hij geholpen door Chantalle
die hem af en toe tips geeft. Ook zij
werkt enkele dagen per week in
Brownies&downieS. In totaal zijn er
acht jongeren met een verstandelijke
beperking in dienst. Zij worden
aangestuurd door Fred, Frency en
een vaste chef-kok.
‘We zijn hier bezig om het mensen
naar de zin te maken. Gastvrijheid is belangrijk,
maar het culinaire stuk speelt natuurlijk een hele
grote rol. Dat wat op het bord ligt ziet er fantastisch
uit en is ook super lekker. Het is niet alleen maar
leuk en gezellig, het is ook top kwaliteit!’
Fred: ‘Mensen vragen weleens: is zo’n soort
lunchcafé nou niet moeilijk? Dan antwoord ik dat
een lunchcafé met personeel zonder een beperking
me juist heel saai lijkt. Ik zou het ook niet willen.
Ik vind een lunchzaak hebben heel erg leuk, maar
wel doordat ‘onze jongens’ eraan meewerken.
Dat maakt elke dag anders. Je weet nooit precies
hoe een dag gaat verlopen.’
Frency: ‘We bieden een plek met mogelijkheden
en het is fijn om onze jongens deze plek te kunnen Hoogeindsestraat 6
geven. Ze worden hier gezien en gewaardeerd, 0344 84 71 78
je mag hier zijn wie je bent. Ze doen het echt 06 53 788 988
ontzettend goed. Ja, daar zijn wij trots op.’ tiel@browniesanddownies.nl
www.browniesanddowniestiel.nl