Page 19 - UIT IN TIEL
P. 19
UIT IN TIEL 19
EEN BAKKER MET HISTORIE
Tielsche Kermiskoek en Flipje-koekjes
Een metershoge Flipje heet bezoekers hartelijk welkom Wandelaars en fietsers gaan ruim een eeuw terug in
vanaf de zijgevel van bakkerij Van Ooijen aan de de tijd en zien hoe het brood toen gebakken werd.
Westluidensestraat. De bekende fruitige ambassadeur van ‘Ik gebruik nog altijd hetzelfde recept als mijn opa’,
de stad promoot de Tielsche Kermiskoek van de bakker. zegt Gerard. ‘Daarnaast hebben we een zeer breed
assortiment, van speltbrood tot koolhydraatarm- of
lactosevrij brood.’
Wie op zoek is naar het allerlekkerste van Tiel, is
hier aan het goede adres. Naast de kermiskoek zijn Ook zijn vrouw Magda vertelt bezoekers enthou-
ook het lekkerste ijsje van de Betuwe van naast- siast over de historie van de bakkerij en de stad.
gelegen ijssalon en talrijke restaurants te vinden In de winkel zijn verschillende plaatselijke lekker-
in deze buurt. Dat maakt deze buurt, samen met nijen en souvenirs verkrijgbaar, zoals Flipje-
cultuurcentrum Zinder en de parkeergarage, de koekjes en Flipje-chocolade, Tielbonbons en
belangrijkste toegangspoort voor de binnenstad. Tielse zwerfkeien.
En wat is er mooier dan flaneren over de eeuwen- Maar waar bezoekers van heinde en verre echt voor
oude stadsmuren, de mooiste wandelroute van naar Tiel komen is de Tielsche Kermiskoek.
Tiel? Wandel vervolgens van het Flipje en Deze lekkernij staat sinds 2015 op de lijst
Streekmuseum naar Patisserie Chocola van Nederlands immaterieel cultureel
Brood G. van Ooijen. Van Ooijen is erfgoed. Het is een luxe kruidkoek,
Koninklijk Hofleverancier en heeft een gemaakt van biologische roggebloem,
van de mooiste winkels in het centrum honing uit de streek en zeven geheime
van Tiel. Kleurrijke gebakjes en heerlijke kruiden die bakker Gerard elke zondag
bonbons liggen te lonken in de achter gesloten deuren mengt. Vervolgens
patisserievitrine. Het zijn net kleine moet de koek zes weken rijpen voordat het
kunstwerkjes, met veel liefde gemaakt door in de winkel verkocht wordt. ‘Als je tijdens de
de patissiers. kermis een oogje op iemand had, gaf je haar een
stukje koek’, zegt Magda. ‘En nog steeds wordt de
Sinds 1840 komt de geur van versgebakken brood je koek gegeven als een vriendelijk gebaar.’
hier tegemoet. Bakker Gerard van Ooijen is trots op
deze rijke historie en wil dat ook Ook iets lekkers mee naar huis nemen na een
graag laten zien. Daarom is het bezoek aan Tiel? De Tielsche Kermiskoek is het
steegje naast de bakkerij opgeknapt, hele jaar door verkrijgbaar in de winkel van
met vijf grote raamstickers. bakkerij Van Ooijen.
Westluidensestraat 43
4001 NE Tiel
0344 61 21 60
www.bakkerijvanooijen.nl
www.kermiskoek.nl